Coşkun Aral, günümüzde Suriye’de yaşanan ve 1970’lerde Kamboçya ve yakın geçmişte Burma’da yaşanmış mülteci dramına dikkat çekmek için uluslararası bir projeye imza atıyor.
Projenin ilk ayağı “Exodus- Dejavu” fotoğraf sergisi olacak. 4 ülkeyi ve 7 şehri dolaşacak proje kapsamında Coşkun Aral ile birlikte 6 foto muhabirinin fotoğrafları sergilenecek. Uluslararası sergide, mülteci krizini dünya gündemine taşıyan Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabiri Nilüfer Demir’in 3 yaşındaki Aylan Kurdi fotoğrafı da yer alacak.

PROJE SERGİ, SÖYLEŞİ VE KİTAPTAN OLUŞUYOR

Fotoğrafçı Coşkun Aral, sanat danışmanlığı hizmeti veren Visioncy Ajansı Başkanı Patrice Vallette ile birlikte Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı‘nın desteğiyle dünyada küresel çapta yaşanan mülteci dramına dikkat çekmek amacıyla uluslararası bir projeye imza attı. “Exodus- Dejavu” adlı proje, “sergi, söyleşi ve kitap” olmak üzere üç platformda gerçekleştirilecek.
Özellikle Suriye iç savaşının patlak vermesinin ardından tüm dünyanın gözleri önündeki gerçekleri çarpıcı bir şekilde ortaya koymayı, göçmenler ve yerinden edilmiş insanlarla ilgili farkındalık yaratmayı amaçlayan projenin ilk ayağı, fotoğraf sergisi olacak. Malezya, Almanya, Fransa ve Türkiye olmak üzere 4 ülke ve 7 şehirde sergilenecek fotoğraflarda, mültecilerin zaman içindeki tehlikeli yolculukları gözler önüne serilecek.

6 FOTO MUHABİRİNİN OBJEKTİFİNDEN GÖÇMEN GERÇEĞİ

Türkiye’den Coşkun Aral ile 3 yaşındaki Aylan Kurdi fotoğrafıyla mülteci krizini dünya gündemine taşıyan DHA muhabiri Nilüfer Demir, Suriye’den Issa Touma, Fransa’dan Rolan Neveu, Rusya’dan Sergey Ponomarevve Malezya’dan Rahman Roslan‘ın objektiflerine yansıttıkları karelerde, milyonlarca insanın ümitsizlik ve ölüm korkusuyla dolu güvenli yer arayışı anlatılacak. 6 foto muhabirinin gözünden göçmen gerçeğini ön plana alınarak onların dokunaklı hikayeleri ortaya koyulacak. Sergi, savaşı ve savaştan kaçan insanları belgelerken, farklı dil konuşan, farklı hayatlar yaşayan ama aynı insan haklarını paylaşan insanları birbirine bağlamayı hedefliyor.

SERGİNİN KİTABI DA BASILACAK

Serginin düzenleneceği her şehirde, sanatçılar, foto muhabirleri, konuya dahil olan kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve ziyaretçilerin katılımıyla sanat üzerinden dünyadaki göçmen krizine yönelik sohbetler düzenlenecek. Ayrıca sergi onuruna basılacak kitapta, 6 fotoğrafçı seçkin yazarlarla ortak bir çalışmaya imza atacak. Her ülkeden önemli yazarların katılımıyla basılacak kitapta 80’den fazla fotoğraf yer alacak. Kitap Malayca, Fransızca, İngilizce, Almanca ve Türkçe olmak üzere 5 dilde basılacak.
SON DURAK İSTANBUL
Fotoğraflar ilk olarak Malezya’nın Kuala Lumpur şehrinde 24 Eylül’de sergilenmeye başlanacak. Daha sonra Almanya’da Münih, Dresden, Berlin, Köln ile Fransa’da Paris’te son olarak ise Türkiye’de İstanbul’a taşınacak. Exodus-Dejavu projesindeki fotoğraflar, İstanbul’da 17-24 Aralık tarihlerinde sergilenecek