Coşkun Aral ve foto muhabirlerin hazırladığı ve mülteci dramına dikkat çekmek için hazırlanan “Exodus Deja Vu” projesi kapsamında, etkinliklerin ilk ayağı olan Malezya sergisi açılışını yaptı ve 9 Ekim’e kadar devam edecek.

Anadolu Ajansı’nın hazırladığı aşağıdaki haberin yanı sıra projenin detaylarını İLGİLİ HABERİMİZDEN okuyabilirsiniz.
CAKARTA (AA) – Mültecilerin sorunlarını ele alan “Exodus” adlı uluslararası resim sergisi, Malezya’da açıldı.
Dünyadan 6 ünlü fotoğrafçı ve gazetecinin çektiği geçmişten bugüne mültecilerin yaşamlarını yansıtan fotoğraflar, serginin ilk ayağı olan Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da sergilenmeye başladı.
Sergide dünyanın dört bir yanındaki mültecilerin hayatlarını bizzat izleyen fotoğrafçıların çektikleri resimler sergilenirken, ayrıca fotoğrafçıların çekim yaptıkları bölgelerde yaşadıklarını anlatan bir kitap da sunuldu.
Sergide Türkiye’den Coşkun Aral, Nilüfer Demir, Suriye’den Issa Touma, Fransa’dan Roland Neveu , Rusya’dan Sergey Ponomarev ve Malezya’dan Rahman Roslan’ın fotoğrafları yer alıyor.
AA muhabirine değerlendirmede bulunan Coşkun Aral, sergiyi mültecilerin yaşadıklarını dünyaya duyurmak için düzenlediklerini söyleyerek, “Bizim şu an yaptığımız çalışmanın amacı objektif olarak bir göz tanığı olarak bir foto muhabirinin çektikleriyle mültecil​erin durumunu dünyaya duyurmak. İlki Kuala Lumpur’da yapılıyor ama İstanbul’da, Almanya’nın değişik kentlerinde, Paris’te, belki Moskova’da, New York’ta ve Yeni Zelanda’da bütün bu dramayı ele almak istiyoruz. Çünkü bugün uzaktan baktığımız, gözlediğimiz veya fotoğraflardan gördüğünüz mültecilerin durumuna bizler de düşebiliriz.” dedi.
Sergi sırasında mültecilerin yaşamları hakkında araştırma yapmış yazarların da konuk olacağını ifade eden Aral, “Malezya’dan bir meslektaşımız Dat​in Paduka Marina Mahathir, Fransa’dan ünlü düşünür Edgar Morin ve Türkiye’den bu konu üzerine yıllardır araştırma yapan araştırmacı akademisyenimiz Murat Erdoğan sergide konuğumuz olarak bizlere destek verecek. Katılım serbest. Sergimizin başlangıcı Kuala Lumpur.” diye konuştu.
Türkiye’nin mülteci politikasına değinen Aral, “Ülkemiz bu konuda üzerine düşeni kat be kat fazlasıyla yaptı. Şu an ülkemizde Suriye’den ve Irak’tan 3 milyona yakın mülteci var. Ama unutmamalıyız ki İran-Irak savaşı patlak verdiğinde bir o kadar daha gelmişti. Bunlar bir komşuluk, bir insanlık görevi.” ifadelerini kullandı.
Aral, Avrupa’nın mülteci sorununa yaklaşımıyla ilgili, “Unutmamamız gerekir, Avrupa da bundan 20 yıl önce mülteciler yarattı. Polonyalı mülteciler dünyanın her yerine gitti. II. Dünya Savaşı’ndan sonra milyonlarca Avrupalı mülteci başka ülkelere sığındı. Unutmamız gerekir ki tarih hep yaşanmışlıklarla dolu. Bu yüzden bu sadece bizim sorunumuz değil tüm dünyanın sorunu.” değerlendirmesinde bulundu.
Uluslararası Exodus Fotoğraf Sergisi Küratörü Patrice Vallette de böyle bir organizasyonun içinde olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Bu sergi Malezya’da başlayıp dünyanın çeşitli şehirlerinde devam edecek. Sergi için herkesin bildiği ‘Exodus’ kelimesini kullandık. Bu sergide kesinlikle bir politik veya ideolojik mesaj yok. Sergideki amaç tamamen profesyonel fotoğrafçıların fotoğrafladığı farklı zaman ve mekanlarda mültecilerin yaşamlarını insanlara aktarabilmek.” dedi.
İlk olarak Kuala Lumpur’da başlayan sergi, 9 Ekim’e kadar ziyarete açık olacak.